Unvan Nasıl Yazılır? TDK Doğru Yazılışı: “Ünvan“ mı, “Unvan“ mı?

 Unvan Nasıl Yazılır? TDK Doğru Yazılışı: “Ünvan“ mı, “Unvan“ mı?

Türkçede sıkça karıştırılan kelimelerden biri olan "unvan"ın doğru yazılışı, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Telaffuzdaki farklılıklar nedeniyle yazımda da hatalar yapılabiliyor. İşte Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "unvan" kelimesinin doğru yazımı ve örnek kullanımları:

TDK'ya Göre Doğru Yazım: "Unvan"

Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılışı **"unvan"**dır. Yani kelimenin başında "ü" sesi değil, "u" sesi bulunur. "Ünvan" şeklinde yazmak ise yazım yanlışı olarak kabul edilir. Kelimenin doğru telaffuzu da "unvan" şeklinde olmalıdır.

Unvan Kelimesinin Anlamı

Unvan, bir kişinin mesleğini, işini veya toplumdaki konumunu belirten isimdir. Örneğin; "doktor", "profesör", "müdür" gibi kelimeler birer unvandır.

Doğru Kullanıma Örnek Cümleler

  • Üniversitede ona profesör unvanı verildi.

  • Ayşegül, sınıfta en çalışkan öğrenci unvanını korudu.

  • Askerlikteki başarılarından dolayı ona kahraman unvanı verildi.

  • Şirket, ona yılın en başarılı çalışanı unvanını verdi.

  • Yazdığı kitapla, yılın en iyi yazarı unvanını kazandı.

Unvan Kelimesinin Yanlış Kullanımına Örnek Cümleler

  • (Yanlış) Üniversitede ona profesör ünvanı verildi.

  • (Yanlış) Ayşegül, sınıfta en çalışkan öğrenci ünvanını korudu.

  • (Yanlış) Askerlikteki başarılarından dolayı ona kahraman ünvanı verildi.

  • (Yanlış) Şirket, ona yılın en başarılı çalışanı ünvanını verdi.

  • (Yanlış) Yazdığı kitapla, yılın en iyi yazarı ünvanını kazandı.

Doğru iletişim için kelimelerin doğru yazımını ve telaffuzunu bilmek önemlidir. "Unvan" kelimesini kullanırken bu kurala dikkat ederek yazım hatalarından kaçınabiliriz.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. haberane.com yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Haberane başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER